Origineel Italiaans recept voor een heerlijke spaghetti Carbonara
- Melissa Neyt
- 9 okt
- 2 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 4 dagen geleden
Niets brengt de sfeer van Italië zo naar je eigen keuken als een klassiek pastagerecht en vandaag delen we een echte topper: het originele recept voor spaghetti alla carbonara. Vergeet room en spekreepjes, want in dit artikel laten we je zien hoe je deze klassieker maakt zoals de Italianen het zelf doen en dat met slechts een paar pure ingrediënten en veel liefde. Buon appetito!
Ingrediënten voor 4 personen:
2 volledige eieren
4 eidooiers
50 g geraspte pecorino kaas
90 g geraspte Grana Padano kaas
400 g guanciale (of pancetta)
Bereiding:
Verwijder de korst van de guanciale, snijd deze in plakjes van ½ cm dik en hak ze in dikke reepjes.
Bak de guanciale zachtjes in een pan op laag vuur. Hierdoor smelt het vet langzaam en wordt de guanciale knapperig en goudbruin. Als dit na ongeveer 10/15 minuten klaar is, giet u het vet van de guanciale af en dept u deze droog met keukenpapier. Gooi driekwart van het vet dat in de pan is achtergebleven weg en bewaar de rest om de pasta mee aan te maken.
Om de saus te maken, klop je de eidooiers, de hele eieren en de geraspte kaas in een grote kom. Zet de kom nu op een au bain-marie en kook zachtjes terwijl je blijft kloppen tot een dikke custardachtige consistentie. Dit duurt ongeveer 2/3 minuten. Laat het water nooit koken, anders gaan de eieren stollen. Het is niet essentieel, maar als u een keukenthermometer heeft, is dat handig bij deze stap, omdat de saus klaar is wanneer hij een temperatuur van ongeveer 62 graden Celsius heeft bereikt.
Doe de spaghettoni in een grote pan met kokend gezouten water en kook ze in ongeveer 14 minuten beetgaar. Roer af en toe door. Giet de pasta af en bewaar een mok van het kookwater.
Doe de pasta in de pan met het resterende vet en meng goed. Haal de pan van het vuur en voeg de saus toe aan de pasta. Voeg daarna een scheutje kookwater toe om het geheel wat vloeibaarder te maken en een romige saus te verkrijgen.
Roer en schep de pasta door de saus zodat alles goed bedekt is.
Voeg de knapperige guanciale en royaal versgemalen zwarte peper toe.
Serveer in grote pastakommen en bestrooi met extra geraspte kaas!
